En fin lille dame

Det kan godt være, at menneskelignende robotter (humanoids) til tider er lidt skræmmende, men jeg ville nu alligevel gerne til Japan og møde denne lille dame

enfinlilledame_1

Hun hedder HRP-4C, er 158 cm høj, vejer 43 kg og man kan møde hende i forbindelse med den japanske robotfestival, der finder sted den 26.-27. september umiddelbart før RO-MAN 2009 konferencen. Her ses HRP-4C på den røde løber i sit fine "spacesuit".

enfinlilledame_2
Comments

Uncanny valley

I 1970 fremlagde den japanske robotforsker Masahiro Mori en hypotese, der giver et bud på, hvorfor vi mennesker reagerer med afsky overfor robotter, der ser lidt for menneskelige ud. Hypotesen er illustreret i modellen nedenfor, og den viser at vi synes bedre om robotter, hvis de opfører sig menneskeligt - indtil en vis grænse. Hvis vi begynder at have svært ved at skelne en robot fra et menneske reagerer vi med frygt og afsky. Det er denne dal, der kaldes "the uncanny valley".

uncannyvalley_1

Find en engelsk oversættelse af Moris artikel
her
Et eksempel på en robot, jeg synes der glimtvis overskrider denne grænse er babyrobotten CB2 fra det sidste indlæg. Et andet bud Geminoid som du kan se herunder (til venstre). Geminoid er lavet som en tro kopi af sin skaber, den japanske robotforsker Hiroshi Ishiguro. Selvom den ligner godt ser den nu ret ufarlig og lidt "langsom" ud, når man ser den i aktion. Klik på billedet og se en lille film med robotten:

uncannyvalley_2
Comments

En uhyggelig baby

Denne robot, der ligner og opfører sig som et lille barn, synes jeg virker mere skræmmende end den virker sød. Den hedder CB2 og er lavet i Japan. Jeg synes, at den glimtvis ser meget levende ud, hvilket er med til at gøre den lidt uhyggelig. Måske er det mest skræmmende ved den dog det, at den overhovedet er blevet lavet...

Comments
Se ældre indlæg...